Voorbeeld informatieblad verhuurder: Wet goed verhuurderschap

Geschreven door Stijn van der Linde
3 juni 2024

Nieuwe wet, nieuwe verplichtingen! Als verhuurder wil je natuurlijk altijd bijblijven met de nieuwe ontwikkelingen in de huursector. Ben jij verhuurder en op zoek naar een voorbeeld informatieblad? Zoek dan niet verder.

Onze huurspecialisten helpen je uit de brand en bieden via onderstaande link kosteloos een model informatieblad aan.

Het model informatieblad is geschikt voor verhuurders van reguliere woonruimte. Zowel voor particuliere verhuurders als voor professionele verhuurders en/of verhuurbemiddelaars.

Ontdek alle essentiële informatie en handige tips om jouw verhuurpraktijk in lijn te brengen met de Wet goed verhuurderschap.

Wet goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet vraagt extra handelingen van verhuurders en gemeenten als het gaat om de bescherming huurders van woonruimte. De achterliggende gedachte van deze wet is dat verhuurders zich op een maatschappelijk verantwoorde wijze dienen te gedragen bij het aanbieden en verhuren van woon- of verblijfsruimte. De positie van de huurder op de woningmarkt zou zijn verzwakt, waardoor volgens de wetgever misstanden voordoen en de huurder hiertegen niet in verweer kan of durft te komen. Huurders zijn bijvoorbeeld bang om hun woonruimte te verliezen. Dit is één van de vele redenen geweest om de Wet goed verhuurderschap in het leven te roepen.

Verplichting informeren huurder

De verhuurder of verhuurbemiddelaar heeft de verplichting om schriftelijk op een duidelijke en begrijpelijke wijze informatie aan de huurder te verstrekken. Dit kan door een informatieblad aan de huurders te geven. Dit informatieblad moet ervoor zorgen dat een huurder op de hoogte is van zijn of haar rechten en plichten in relatie tot het gehuurde.

Dit informatieblad moet onder andere informatie geven over de waarborgsom (borg), de servicekosten, maar ook over de mogelijkheid om naar de Huurcommissie of de kantonrechter te stappen. Verhuurders lopen het risico op een bestuurlijke boete als zij dit informatieblad niet verstrekken. Meer informatie hierover is te lezen in de blog ‘wat is goed verhuurderschap‘. Voor het juiste gebruik van het informatieblad is door een ve rhuurder ook een instructiebrief te downloaden. In de instructiebrief staat meer tekst en uitleg over de vereiste informatie in het informatieblad.

Toezicht door gemeente

Voor gemeenten betekent de Wet goed verhuurderschap onder andere dat zij meer toezicht moeten houden op verhuurders. Zij zijn sinds 1 januari 2024 verplicht een meldpunt op te zetten voor klachten van huurders. Inmiddels heeft VNG (de Vereniging Nederlandse Gemeenten) een overzicht opgesteld. Dit overzicht is te vinden via de website van VNG. Bij dit meldpunt kunnen huurders en woningzoekenden terecht met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders en of verhuurbemiddelaars.

Een model informatieblad voor nieuwe en bestaande huurcontracten

Het afgeven van het informatieblad is verplicht voor alle nieuwe huurcontracten, maar de wet vraagt ook van verhuurders met lopende huurcontracten een inspanningsverplichting. Ben jij verhuurder? Dan geldt de plicht dus ook voor jou en reeds bestaande huurrelaties. Met bovenstaande links kan je als verhuurder het informatieblad downloaden en alsnog verstrekken aan je huurder.

Is dit alles?

Nee, de informatieverstrekkingsverplichting is slechts één onderdeel dat ziet op de Wet goed verhuurderschap. Zo kunnen een aantal gemeenten direct aansturen op goed verhuurderschap middels een verplichte verhuurvergunning. Daarnaast gelden er aanvullende regels voor verhuur aan expats en verhuur door woningcorporaties. In het ergste geval kan de gemeente zelfs besluiten om het beheer van de woning over te nemen. Oók dit is allemaal onderdeel van de Wet goed verhuurderschap.

Kortom, het juist naleven van de nieuwe Wet goed verhuurderschap is een ware uitdaging die vereist dat verhuurders zich grondig informeren en alle zeilen bijzetten om aan alle eisen te voldoen.

Als er vragen zijn neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij denken graag vrijblijvend met je mee.

LiebregtsLeistra

Waar kunnen we u mee helpen?

Contact