Voorbeeldbrief van het opzeggen of aanzeggen van een huurcontract

Geschreven door Sharon van den Berg Jeths
16 juli 2024

De begrippen ‘opzeggen’ en ‘aanzeggen’ zijn in het huurrecht cruciaal voor zowel de verhuurder als de huurder(s) bij het beëindigen van huurcontracten voor woonruimte. Hoewel beide begrippen betrekking hebben op het beëindigen van een huurcontract, bestaat er een groot verschil in de juridische betekenis, vereisten en gevolgen. Het is daarom van belang om te weten of je een huurcontract dient aan te zeggen of dient op te zeggen en hoe je dat moet doen. Daarnaast is het belangrijk om te weten aan wie je deze mededeling moet richten. Om verhuurders te helpen, geven we een voorbeeldbrief voor opzeggen en een voorbeeldbrief voor aanzeggen die een verhuurder kan gebruiken.

Opzeggen huurcontract

Een huurcontract van onbepaalde tijd dient te worden opgezegd. Ook een huurcontract voor bepaalde tijd, die niet wordt verhuurd aan bij Algemene Maatregel van Bestuur genoemde personen dient te worden opgezegd. Meer hierover lees je in de blog over de Wet vaste huurcontracten.

De opzegging moet per exploot of per aangetekende brief aan de huurder worden medegedeeld. Een verhuurder kan niet zomaar een huurcontract opzeggen. Er moet daarom sprake zijn van een opzeggingsgrond zoals geformuleerd in artikel 7:274 lid 1 BW. In dat artikel staan redenen voor de verhuurder geformuleerd om het huurcontract op te zeggen.

Opzeggingsgronden verhuurder

De verhuurder kan het huurcontract opzeggen, wanneer:

  1. de huurder zich niet heeft gedragen zoals een goed huurder zich hoort te gedragen;
  2. er sprake is van een huurcontract met een diplomatenclausule (tussenhuur);
  3. de verhuurder de woonruimte dringend nodig heeft voor eigen gebruik;
  4. de huurder niet toestemt met een redelijk aanbod tot het aangaan van een nieuw huurcontract met betrekking tot dezelfde woonruimte;
  5. de verhuurder een krachtens een geldend bestemmingsplan op het verhuurde liggende bestemming wil verwezenlijken;
  6. het huurcontract een onzelfstandige woning betreft die deel uitmaakt van de woning waarin de verhuurder zijn hoofdverblijf heeft;
  7. het huurcontract een zelfstandige woning betreft in een gebouw waarvoor een omgevingsvergunning is verleend met een termijn van maximaal 15 jaar en het huurcontract is opgezegd tegen de dag waarop die omgevingsvergunning is komen te vervallen;
  8. de verhuurder niet in de uitoefening van beroep of bedrijf handelt en zijn woning wil verkopen. Hiervoor is vereist dat de verhuurder maar één woning verhuurt en zelf ten minste twee jaar in de woning heeft gewoond, voordat de woning werd verhuurd;
  9. de huurder die als oudste bewoner de huur heeft voortgezet na het overlijden van de oorspronkelijke huurder. Hiervoor is vereist dat de opvolgende huurder 28 jaar is geworden en hij/zij en eventuele medehuurders andere passende woonruimte kunnen vinden.

In de opzeggingsbrief moet de verhuurder daarnaast aan de huurder vragen om binnen zes weken te laten weten of de huurder akkoord gaat met de opzegging. De verhuurder kan niet afwijken van deze termijn.

Ook moet de verhuurder rekening houden met de opzegtermijn. De opzegtermijn voor een huurcontract voor onbepaalde tijd is minimaal 3 maanden. Deze termijn wordt telkens met 1 maand verlengd voor ieder jaar dat de huurder gebruik heeft gemaakt van het gehuurde. De opzegtermijn kan maximaal 6 maanden zijn. Meer hierover lees je in de blog over het beëindigen van het huurcontract van woonruimte.

Download hier een opzeggingsbrief om te gebruiken.

Aanzeggen huurcontract

Een huurcontract voor bepaalde tijd voor de duur van twee jaar of korter die wordt verhuurd aan bij Algemene Maatregel van Bestuur genoemde personen dient te worden aangezegd. Aanzeggen betekent niet meer dan de huurder informeren over het aankomende einde van het huurcontract. De verhuurder moet niet te vroeg, maar ook niet te laat aanzeggen. Op zijn vroegst kan de verhuurder 3 maanden vóór het einde van het huurcontract aanzeggen. De aanzegging dient tenminste 1 maand vóór het einde van het huurcontract te gebeuren. Als de verhuurder te vroeg of te laat aanzegt, kan dat tot gevolg hebben dat de huurcontract van bepaalde tijd van rechtswege wordt verlengd tot een huurcontract voor onbepaalde tijd. Tijdige aanzegging is dus van belang om het huurcontract daadwerkelijk te beëindigen.

Het is aan te raden om de aanzegging per aangetekende post én per e-mail te versturen. Op die manier kan de verhuurder altijd aantonen dat hij/zij tijdig en correct heeft aangezegd.

Download hier een aanzeggingsbrief om te gebruiken.

Aan wie verstuurt de verhuurder de opzeggings- of aanzeggingsbrief?

De opzegging of aanzegging van een huurcontract dient gericht te zijn aan de huurder. Als een verhuurder een huurcontract sluit met meerdere partijen, moet de verhuurder het huurcontract aan alle huurders afzonderlijk opzeggen, dan wel aanzeggen.

Let op! Indien de huurder trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, ontstaat er wettelijke medehuur. In dat geval moet de verhuurder de opzegging ook afzonderlijk naar de partner versturen. Doet de verhuurder dat niet, dan blijft de huurovereenkomst doorlopen voor de wettelijke medehuurder.

Vragen of twijfel je tussen aanzeggen of opzeggen?

Neem contact met ons op! Wij kijken en denken graag vrijblijvend met je mee.

LiebregtsLeistra

Waar kunnen we u mee helpen?

Contact